Aktiviteter omkring Näsboholm

Genom Näsboholm går vandringsleden Åsundenleden. Den är utmärkt med orange skyltar. En asfalterad cykelled, tidigare järnväg, går också genom området. Från Näsboholm är det åtta kilometer cykelvägen till Ulricehamn och sex kilometer till Vegby. Vill man kan man cykla på gamla nedlagda järnvägar till Borås, Jönköping och Falkenberg.

  Bad

Näsboholm har en utmärkt badplats med långgrund sandbotten vilket passar bra för barnfamiljer. Sandslätt söder om Näsboholm erbjuder en liten idyllisk badstrand och norr om Näsboholm vid Marbäck finns en mycket fin badplats med toaletter.

För den som vill ha något mer exlusivt finns kallbadhuset inne i Ulricehamn där man både kan bada bastu och äta gott.

Kallbadhuset i Ulricehamn innehåller också en restaurang.
  Kallbadhuset i Ulricehamn.

Fiskekort

Fisket i sjön är mycket bra. Ulricehamns Fritidsfiskare har en egen hemsida med information om fiskarter, tävlingar och priser på olika fiskekort. Säsongskort kostar 400 kronor och säljs bland andra av turistbyrån i Ulricehamn.
Tel: 0321 - 59 59 59.

Båtresa på Åsunden

 
Båten Sylvia erbjuder turresor och charterresor på Åsunden. På en av turerna visas "Gårdarna runt sjön", de gårdar där historierna i Birgit Sparres romaner tilldrar sig.

För turlistor och priser se: www.rederiasunden.se.

 

Rida på ponny ut i skogen

För dem som vill lära sig rida erbjuder Ponnyskolan i Skatås utanför Börstig, fantastiska möjligheter för barn. Där finns allt från knatteridning till långtursridning för mer avancerade. Se vidare på Ponnyskolan.se

Sommaren höjdpunkt är att rida ut i skogen. För 600 kronor får man fem ridlektioner på ponnyskolan.

Kulturvägen

Kulturvägen är ett upplevelseområde där man hittar små landsbygdsföretag. Här finns mat- och kaffeservering, lokalproducerad mat, aktiviteter, konsthantverk och mycket mer i kombination med naturen och historien i en avstressande och inspirerande miljö.
Tag de små snirkliga grusvägarna ut i en levande landsbygd och upplev dofterna, smakerna, synintrycken och de personliga mötena.

Skotteks Camping

Vid Skottek strax söder om Ulricehamn och åtta kilometer norr om Näsboholm finns Skotteks Camping. Här finns restaurang och minigolfbana och utmärkta möjligheter till att sola och bada. Skottek har fått sitt namn av att där stod en ek som blev skadad av kanonkulor vi slaget på Åsundens is mellan de svenska och de danska krigshärarna den 19 januari år 1520.

Vackra omgivningar

Ätran är den å som rinner genom Åsunden och den är näst längst av västkuståarna – 240 km för att vara exakt. Lagan är längst och fyra kilometer längre. Ätran rinner upp vid Äramossen i Gullered öster om Ulricehamn och når Kattegatt vid Falkenberg i Halland.

Ätradalen kan närmast beskrivas som den gamla tidens E 6, då svenskar och danskar stred om Halland och södra Västergötland. Redan 1177 fick ån sitt namn Ethra, ett beskrivande namn som betyder "den svällande" och avser vattenståndet som varierar med regn och årstider.

Önskar ni ta er fram själva längs stigar eller vägar genom underbar natur finns det gott om anpassade vandringsleder och cykelleder för hela familjen.

Hyra cykel, kanot eller äta mat

Uthyrning av cyklar, inlines, kajaker eller kanoter hittar ni hos Bryggan i Ulricehamn. Bryggan är också lunchrestaurang och ordnar konferensevenemang, barnkalas och utflykter till Tvärön.

Carlssons Skafferi på Storgatan är en kulinarisk upplevelse. De har lokalproducerad mat av mycket hög kvalitet.
https://www.facebook.com/carlssonsskafferi

Shopping

I Gällstad cirka en mil från Näsboholm finns ett stort shoppingcenter med rikt utbud av märkeskläder och varor till låga priser. Besök hemsidan www.gallstad.nu

Från Näsboholm är det 40 minuters bilfärd till Borås där det också finns ett stort utbud kläder till låga priser.

Boråsbadet, djurparken, Liseberg och annat ...

Förutom de rika möjligheterna till bad och lek på Näsboholm kan man åka till Borås och besöka äventyrsbadet eller Borås Djurpark vilket barnen oftast uppskattar.  En något längre resa är det till Vimmery där Astrid Lindgrens värld finns eller till nöjesfältet Liseberg i Göteborg.

Lassalyckans idrottssanläggning

Lassalyckan är ett stort motions och idrottsområde i Ulricehamn. Där finns motionsspår, cykelleder, ett utegym, ishall, tennisbana och mycket annat.

Vinter och motion

Längdskidor

Lassalyckans skidanläggning erbjuder totalt 32 km preparerade längdskidspår varav:

Spåren går genom skogen i kuperad terräng vilket ger varierad skidåkning. Snökanon finns och konstsnö läggs på elljusspåret 3.5 km från december till mars. 15 kilometers-spåret är mycket avancerat medan 3,5 och 10 kilometer spåren är lättare. Alla spår är anpassade till skating.

Motionsspår/Skidspår:

 • Röd linje Elljusspår 3,4 km
 • Gul linje 5 km
 • Grön linje 10 km
 • Svart streckad 15 km

Promenadstigar:

 • Röd markering 2,5 km
 • Svart markering 3 km
 • Grön markering 2 km
 • Gul markering 3,5 km

Vandringsleder

 • Orange markering:
 • Redvägsleden
 • Åsundenleden
 • Galtåsenleden

Utförsåkning

Skidbacken i Ulricehamn

Vid Ulricehamns Skicenter  finns en slalombacke med fina möjligheter till utförsåkning för hela familjen. En restaurang finns i anslutning till backen och liftarna.

Området kring Näsboholm och Ulricehamn erbjuder också cykelleder, golf, sporthall, tennishall, simhall, ridhus och fotbollshall.
Möjligheterna till fiske, golf att spela bowling och paddla kanot är stora. För vidare information kontakta turistbyrån i Ulricehamn.